Tillbaka

Glöm inte seniorerna i digitaliseringen - här har kommunerna ett stort ansvar

25.11.2024 kl. 00:13
Digitaliseringen är en del av dagens samhälle, och kommuner och välfärdsområden strävar efter att digitalisera och automatisera så många av sina tjänster som möjligt. Det är en förståelig utveckling, men den förutsätter att alla invånare har tillgång till nödvändig utrustning och kunskap – vilket långt ifrån alltid är fallet.
I dag krävs det exempelvis internet för att hitta ett telefonnummer, eftersom telefon- katalogerna är ett minne blott. Äldre och andra grupper som saknar digital kompetens eller utrustning hamnar lätt i ett digitalt utanförskap. Ett tydligt exempel är den nya digitala beredskapshandboken, som endast finns på nätet. För de 35 procent av invånarna över 75 år som aldrig har använt internet, är detta en stängd dörr till viktig samhällsinformation.
  “Kommunerna bör ta sitt ansvar för att främja digital inkludering”
Äldreombudsmannen har särskilt lyft fram detta i sin berättelse till riksdagen: förmågan och möjligheten att använda digitala tjänster avtar med stigande ålder. Vill kommuner och välfärdsområden öka användningen av digitala tjänster, måste de också ta ansvar för att göra det möjligt. Det innebär att erbjuda stöd, vägledning och utbildning för de invånare som behöver det.
Enligt lagen om välfärdsreformen ska kommuner och välfärdsområden dela på ansvaret för det förebyggande arbetet, men ingen har ännu kommit överens om vem som ska sköta för vad. Vi anser att det är rimligt att kommunerna, exempelvis inom den fria bildningen, ordnar kortkurser för äldre i hur digitala hjälpmedel och tjänster fungerar. Samtidigt bör välfärds- områdena se till att deras egna applikationer är användarvänliga och erbjuda praktisk handledning för dem som behöver det.
Vi Seniorer anser att kommunerna aktivt bör ta sitt ansvar för att främja digital inkludering genom att erbjuda utbildning och stöd till äldre – för ett samhälle där ingen lämnas utanför.
Svenska Seniorer i Åboland rf
Kjell Wennström, ordförande